O ιατρός έχει εξειδίκευση στο Βελονισμό μετά απο διετή εκπαίδευση στο Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονισμού (κάτοχος διπλώματος)

 

ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟΣ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

 

 Τι είναι ο βελονισμός;

 Ως Βελονισμό ορίζουμε την ιατρική πράξη κατά την οποία ο ιατρός εισάγει ανώδυνα, λεπτές βελόνες σε προκαθορισμένα σημεία του δέρματος, με σκοπό την θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Οι βελόνες είναι μίας χρήσεως, πολύ λεπτές, και πολλές φορές ο ασθενής χαλαρώνει τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του Βελονισμού, που κοιμάται.

 Ποιος μπορεί να ασκήσει τον βελονισμό;

 Για να εφαρμόσει κάποιος τον Βελονισμό, σύμφωνα με τα Ελληνικά και Διεθνή δεδομένα, κρίνεται απαραίτητο:

  • Να είναι πτυχιούχος ιατρός
  • Να έχει άδεια ασκήσεως Ιατρικού Επαγγέλματος για την Ελληνική Επικράτεια
  • Να είναι εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο της περιοχής του
  • Να έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον τριακόσιες ώρες θεωρητικής και πρακτικής διδασκαλίας Βελονισμού, σε εκπαιδευτικό κέντρο της Ελλάδας ή του εξωτερικού
  •  Να είναι τακτικό μέλος αναγνωρισμένης ιατρικής εταιρείας Βελονισμού και εγγεγραμμένος στα αρχεία της

 

Ο Βελονισμός αποτελεί ιατρική πράξη και όπως κάθε ιατρική πράξη, μπορεί να εφαρμόζεται μόνο από ιατρούς. Απαγορεύεται η άσκηση του από φυσικοθεραπευτές και νοσηλευτές και η άσκηση του προκαλεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και επισύρει βαριές ποινικές ευθύνες. Το υπουργείο έχει εκδώσει σχετικές αποφάσεις εδώ και δεκαετίες και ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει να μην πέφτει θύμα επιτηδείων. Οι ασθενείς θα πρέπει να καταγγέλλουν κάθε παράνομη ενέργεια μη ιατρού ο οποίος ασκεί τον βελονισμό.

 

 

Πότε πρωτοεμφανίστηκε ο βελονισμός;    

 Ο Βελονισμός εμφανίστηκε στην Κίνα πριν 4-5 χιλιάδες χρόνια. Τα τελευταία 100 χρόνια διαδόθηκε στον Δυτικό κόσμο και στην εποχή μας αναγνωρίζεται από την παγκόσμια οργάνωση υγείας ως ιατρική πράξη. Επίσης πρέπει να γνωρίζετε πως η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το 2009 το Παγκόσμιο συνέδριο βελονισμού με μεγάλη επιτυχία.

Ενδεικτικά ας αναφέρουμε μερικές παθήσεις που έχει ένδειξη ο βελονισμός

-κεφαλαλγίες

-ημικρανίες

-νευραλγία τριδύμου

-οσφυαλγία, ισχιαλγία

-αυχενικό σύνδρομο

-οστεοαρθρίτιδες (ώμου, ισχίου, γόνατος κτλ.), ρευματοειδής αρθρίτιδα

-αϋπνία

-άγχος

-διακοπή καπνίσματος

-παχυσαρκία

-κυτταρίτιδα

-λίφτινγκ προσώπου

 

 

Ποιες είναι οι αντενδείξεις;

 Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντένδειξη. Εφόσον είστε στα χέρια ενός ιατρού κατάλληλα εκπαιδευμένου, δεν διατρέχεται κανέναν κίνδυνο. Η άσκηση του βελονισμού από μη ιατρούς εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Ο βελονισμός πονάει;

Οι βελόνες είναι μίας χρήσεως και έχουν διάμετρο 25-30 χιλιοστά. Είναι τόσο λεπτές που ο ασθενής δεν καταλαβαίνει πόνο.

 Που τοποθετούνται οι βελόνες;

 Οι βελόνες τοποθετούνται σε όλο το σώμα. Πχ όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία οσφυαλγία, βάζουμε βελόνες τοπικά στην περιοχή της μέσης αλλά και στα χέρια, στα πόδια, ακόμα και στο κεφάλι και στα αυτιά.

 Πόσο κοστίζει η κάθε θεραπεία;

 Η τιμή της συνεδρίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα.

 Πόσες συνεδρίες χρειάζονται για να γίνει καλά ο ασθενής;

Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν, εξαρτάται από την πάθηση, τη σοβαρότητα της και την ηλικία του ασθενούς. Οι περισσότεροι ασθενείς γίνονται καλά με λιγότερες από 10 συνεδρίες αλλά βλέποντας την ευεργετική δράση του βελονισμού στο σώμα και την ψυχής τους, συνεχίζουν να προσέρχονται για βελονισμό ακόμα και μετά την θεραπεία του προβλήματος τους.

 Πόσο συχνές είναι οι συνεδρίες;

 Συνήθως 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα είναι αρκετές, αλλά και η συχνότητα εξαρτάται από την πάθηση και τον ασθενή. Όπως και να έχει, πρέπει να γνωρίζετε, πως το αποτέλεσμα του βελονισμού είναι αθροιστικό και στο ίδιο καλό αποτέλεσμα θα φτάσει και αυτός που θα κάνει 3 συνεδρίες την εβδομάδα και εκείνος που θα επιλέξει να κάνει 1 συνεδρία την εβδομάδα.

 Πόση ώρα κρατάει η κάθε συνεδρία;

 Η κάθε συνεδρία κρατάει κάτι λιγότερο από μία ώρα. Πολλές φορές οι ασθενείς χαλαρώνουν τόσο πολύ μετά την τοποθέτηση των βελονών, που κοιμούνται.

 Ποιο το ποσοστό επιτυχίας;

 Εξαρτάται από την πάθηση, αλλά σε γενικές γραμμές το 70-80% των ασθενών γίνεται τελείως καλά και το 95% των ασθενών βλέπει μεγάλη βελτίωση. Σχεδόν όλοι λένε πως έκαναν λάθος που δεν δοκίμασαν νωρίτερα τον βελονισμό και το σημαντικότερο, κανείς δεν μετανιώνει που έκανε βελονισμό.

 Για να είμαστε πρακτικοί, αν κάποιος έχει οσφυαλγία ή οσφυοισχιαλγία, πόσες συνεδρίες χρειάζονται και τι αποτελέσματα έχει;

 Ως ορθοπαιδικός πρώτα τον εξετάζω για να δω ποια είναι τα αίτια της οσφυαλγίας. Στη συνέχεια και εφόσον κρίνω πως μπορεί να βοηθηθεί από τον βελονισμό, αρχίζουμε θεραπεία. Υπάρχουν περιπτώσεις που με 5 βελονισμούς οι ασθενείς έγιναν απολύτως καλά αλλά τις περισσότερες φορές στον βελονισμό καταφεύγουν τα δύσκολα περιστατικά.

Οι ασθενείς που έχουν γυρίσει σε 7-8 ιατρούς και δεν θεραπεύτηκαν και ως τελευταία ελπίδα έχουν τον βελονισμό. Αυτοί οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να κάνουν και 20 συνεδρίες για να γίνουν καλά.  Τα ποσοστά επιτυχίας του βελονισμού γενικά σε ασθενείς με οσφυαλγία και οσφυοισχιαλγία είναι πολύ μεγάλα.

 Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, αλλά και από προσωπική εμπειρία, αγγίζουν το 90%. Εδώ πρέπει να επιστήσω για άλλη μία φορά την προσοχή στο γεγονός πως η άσκηση του βελονισμού είναι ιατρική πράξη και αν καταφύγουν σε μη ιατρό, τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ μικρότερα και σε αυτό δεν φταίει ο βελονισμός αλλά αυτός που τον ασκεί.

Έχω πολλά περιστατικά που έκαναν βελονισμό σε μη ιατρό πχ φυσικοθεραπευτή, και δεν είδαν καμία βελτίωση και όταν ήρθαν σε εμένα, είτε διαπίστωσα ως ορθοπαιδικός, πως τα αίτια είναι τέτοια που ο βελονισμός δεν θα τους βοηθήσει, είτε έγιναν καλά με λίγες σωστές θεραπείες.

 Πόσο διαδεδομένος είναι ο Βελονισμός;

 Στην Ευρώπη υπάρχουν πάνω από 65.000 γιατροί που ασκούν τον Βελονισμό ενώ οι Ευρωπαίοι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με Βελονισμό κάθε χρόνο είναι αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.
Στα ιατρεία πόνου μεγάλων νοσοκομείων της Ευρώπης, αλλά πλέον και σε 23 δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας (Σισμανόγλειο, Νίκαια, Ευαγγελισμός, Αιγινίτειο, Λαϊκό, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης, κ.ά.), εφαρμόζονται πολύ συχνά τεχνικές Βελονισμού για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως ο οξύς και χρόνιος πόνος.
Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει υποβληθεί σε Βελονισμό ενώ τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια Ιατρικής της χώρας περιλαμβάνουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα το μάθημα του Βελονισμού.

Στην Κίνα, ο Βελονισμός εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη ιατρική πράξη με αποτελέσματα που συχνά υπερτερούν αυτά της κλασικής ιατρικής.

 

Είδη Βελονισμού

 

 Ωτοβελονισμός - Auricular acupuncture

Ωτοβελονισμός είναι μια μέθοδος βελονισμού με την οποία διεγείρονται σημεία του αφτιού με βελόνες. Υπάρχουν πάνω από 120 σημεία στο λοβό του αφτιού. Το πτερύγιο του παρουσιάζει μια αναλογία με το έμβρυο. Έτσι με τη διέγερση των σημείων αυτών μπορεί να αντιμετωπιστούν λειτουργικά προβλήματα. Ενδείκνυται σε πολλές περιπτώσεις, αλλά η ευρεία χρήση του ωτοβελονισμού είναι: - στην διακοπή καπνίσματος - στην παχυσαρκία - αντιμετώπιση του stress - ανακούφιση του πόνου κλπ.

Ηλεκτροβελονισμός - Εlectroacupuncture

Ηλεκτροβελονισμός είναι η χρήση ηλεκτρικού ρεύματος στα ήδη γνωστά σημεία βελονισμού. Μετά την τοποθέτηση της βελόνας, τοποθετείται πάνω της ηλεκτρόδιο που παράγει ρεύμα. Επειδή συνήθως το μηχάνημα που παράγει το ρεύμα λειτουργεί με μπαταρία, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

 

Αποποίηση ευθυνών
Οι πληροφορίες που περιέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλέυεστε τον ιατρό σας.