Επανορθωτική χειρουργική μεγάλων αρθρώσεων (αρθροπλαστικές ισχίου, γόνατος, ώμου). Εφαρμόζονται σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές ελάχιστης παρεμβατικότητας (μικρές τομές), με αποτέλεσμα σχεδόν ανώδυνες επεμβάσεις και γρήγορη αποκατάσταση.

 

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟ

 

 

 

 

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και έχει ως κύρια συμπτώματα πόνο στο γόνατο, που επιδεινώνεται συνήθως τη νύχτα καθώς επίσης και με τις δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να υπάρχει ύδραρθρο (συλλογή υγρού στην άρθρωση) και περιορισμός της κινητικότητας. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην φθορά των αρθρικών επιφανειών του μηρού και της κνήμης.

Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και από την ηλικία του ασθενούς. Στα αρχικά στάδια μπορεί να περιλαμβάνεται ξεκούραση βάδιση με πατερίτσες, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα.

Δυστυχώς με την πάροδο των ετών η νόσος και η φθορά επιδεινώνονται με αποτέλεσμα τα συντηρητικά μέτρα να καθίστανται ανεπαρκή. Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι χειρουργική. Στους ασθενείς άνω των 60 ετών η χειρουργική θεραπεία είναι η ολική Αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης αρθριτικών επιφανειών μηρού και κνήμης με ειδική πρόθεση που μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού. Η επέμβαση αυτή συνοδεύεται από πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και προσφέρει γρήγορη κινητοποίηση του ασθενή από τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες.

Αν η αρθρίτιδα εντοπίζεται μόνο σε ένα διαμέρισμα, συνήθως στο έσω σε νεώτερους ασθενείς μια εναλλακτική επιλογή είναι η μονοδιαμερισματίκη αρθροπλαστική η οποία είναι μικρότερη επέμβαση και μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερο χρόνο σε ολική αρθροπλαστική.

Σε νεώτερους ασθενείς και εφόσον υπάρχουν οι σωστές ενδείξεις, μια επέμβαση που αποτελεί πολύ καλή επιλογή είναι η υψηλή οστεοτομία της κνήμης. Η επέμβαση αυτή έχει σκοπό να αποφορτίσει το διαμέρισμα που παρουσιάζει την μεγαλύτερη φθορά ώστε να ανακουφισθεί ο ασθενής από τα συμπτώματα.

 

 video ολικη αρθροπλαστικη γονατος

 

 

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΙΣΧΙΟ 

 

 

 

H άρθρωση του ισχίου είναι μία από τις πιο συνήθεις περιοχές ανάπτυξης οστεοαρθρίτιδας. Οστεοαρθρίτιδα σημαίνει φθορά της άρθρωσης και μπορεί να είναι πρωτοπαθής (ιδιοπαθής) όταν οφείλεται σε άγνωστο αίτιο, ή να είναι δευτεροπαθής, δηλαδή να είναι το αποτέλεσμα άλλης παθολογικής κατάστασης. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η βαθμιαία καταστροφή του αρθρικού χόνδρου.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών και έχει ως κύρια συμπτώματα πόνο στην περιοχή του ισχίου, που επιδεινώνεται συνήθως τη νύχτα καθώς επίσης και με τις δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει και περιορισμός της κινητικότητας.

Αρχικά η θεραπεία της νόσου είναι συντηρητική. Στα αρχικά στάδια μπορεί να περιλαμβάνεται ξεκούραση, βάδιση με πατερίτσες, αντιφλεγμονώδη και παυσίπονα φάρμακα. Δυστυχώς με την πάροδο των ετών η νόσος και η φθορά επιδεινώνονται με αποτέλεσμα τα συντηρητικά μέτρα να καθίστανται ανεπαρκή.

Στις περιπτώσεις αυτές η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στην ολική αρθροπλαστική του ισχίου. Στην επέμβαση αυτή αντικαθίσταται η μηριαία κεφαλή και η επιφάνεια της κοτύλης με μεταλλικές προθέσεις. Η επέμβαση αυτή συνοδεύεται από πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας και προσφέρει γρήγορη κινητοποίηση του ασθενή από τις πρώτες μετεγχειρητικές μέρες.

 

 video ολικη αθροπλαστικη ισχιου

Αποποίηση ευθυνών
Οι πληροφορίες που περιέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλέυεστε τον ιατρό σας.