Ο ιατρός έχει εκπαίδευτει στην αντιμετώπιση του οξέως και χρόνιου πόνου απο την Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας με πρακτική άσκηση σε ιατρεία πόνου σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία των Αθηνών

 

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΟΝΟΥΤι είναι Χρόνιος Πόνος

Ο πόνος είναι αίσθηση που προέρχεται από ενεργοποίηση συγκεκριμένων κύτταρων (υποδοχείς πόνου), τα οποία βρίσκονται σε όργανα (πχ ήπαρ, πάγκρεας, ουροδόχος κύστη κ.α.) και ιστούς (πχ μύες, συνδέσμους, οστά)

Οι υποδοχείς αυτοί ενεργοποιούνται μετά από βλάβη και μεταφέρουν, μέσω μιας περιπλοκής νευρικής οδού, το σήμα της βλάβης στον εγκέφαλο όπου αντιλαμβανόμαστε τον πόνο.

Σε αντίθεση με τον οξύ πόνο, ο οποίος είναι ένας απαραίτητος συναγερμός για βλάβη οργάνου ή ιστού, ο πόνος που διαρκεί για περισσότερο από 3 μήνες και δεν ιάται με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση ονομάζεται χρόνιος πόνος.

"Ο χρόνιος πόνος είναι ο ίδιος μια νόσος και σαν νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται."

Περιορίζει την ατομική και κοινωνική δραστηριότητα του ασθενούς, προκαλεί αϋπνία και περιορίζει την πνευματική του συγκέντρωση. Όλα αυτά οδηγούν σε βάθος χρόνου στο φαινόμενο της κατάθλιψης από το οποίο πάσχει το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με χρόνιο πόνο.

 

 

Τι είναι το Ιατρείο Πόνου

Το Ιατρείο Πόνου έχει σαν στόχο με συγκεκριμένες θεραπείες (επεμβατικές θεραπείες - εξειδικευμένη φαρμακευτική αγωγή - ψυχολογική υποστήριξη) την ανακούφιση του ασθενούς από τον χρόνιο πόνο, την βελτίωση της ποιότητας ζωής του, την διατήρηση της ψυχικής του υγείας και την γρήγορη επαναφορά στις καθημερινές δραστηριότητες του.

 

Τι είναι η Ψυχολογική Υποστήριξη

Ο πόνος είναι μια υποκειμενική αίσθηση που επηρεάζεται άμεσα από την κατάσταση του εγκεφάλου που την βιώνει. Πολλές φορές το έντονο άγχος του ασθενούς οδηγεί στην αύξηση της έντασης των συμπτωμάτων του πόνου χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη επιδείνωση της νόσου ή στην σωματοποίηση του έντονου άγχους με καινούργια σημεία πόνου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι το συχνό φαινόμενο της κατάθλιψης.

Η ψυχολογική υποστήριξη από εξειδικευμένο ψυχολόγο κατευθύνει τον ασθενή να ελέγξει, να αναθεωρήσει και να επαναπροσδιορίσει τις σκέψεις του με στόχο την ελάττωση των επώδυνων συμπτωμάτων (Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική θεραπεία).

 

Τι είναι Παρηγορική Φροντίδα

Ανακούφιση του Χρόνιου Πόνου των Καρκινοπαθών, των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα πτωχής πρόγνωσης όπως και των συνοδών βασανιστικών συμπτωμάτων με στόχο την Ποιότητα Ζωής και την Αξιοπρεπή Διαβίωση, στηρίζοντας συγχρόνως και τις Ψυχολογικές, Κοινωνικές και Πνευματικές ανάγκες των Ασθενών.

 

Μέθοδοι Θεραπείας Χρόνιου Πόνου 

Ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες πόνου

Είναι ιατρικές πράξεις οι οποίες εκτελούνται με  τοπική αναισθησία. Η διάρκεια τους είναι από 15 έως 90 .

 

Οι επεμβατικές πράξεις περιλαμβάνουν:

Στοχευμένες εγχύσεις φαρμάκων, στην σπονδυλική στήλη, σε περιφερικά νευρά, συμπαθητικά γάγγλια, αρθρώσεις, τένοντες, συνδέσμους μύες και αλλού.

  • PRP (Εμπλουτισμένο με αιμοπετάλια πλάσμα)
  • Εφαρμογή Επιθέματος Καψαϊκίνης
  • BOTOX
  • Εναλλακτική Ιατρική. Βελονισμός και άλλες εναλλακτικές θεραπείες που έχει αποδεδειχθεί στατιστικά ότι έχουν θετικά αποτελέσματα.
  • Φυσιοθεραπεία
  • Εξειδικευμένη Φαρμακευτική Αγωγή
  • Ψυχολογική Υποστήριξη
  • Παρηγορική Φροντίδα
Αποποίηση ευθυνών
Οι πληροφορίες που περιέχονται εδώ είναι για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ιατρική συμβουλή. Θα πρέπει πάντα να συμβουλέυεστε τον ιατρό σας.